Hoe wordt streekfriet gemaakt?

De allerlekkerste friet ontstaat niet zomaar of per toeval. Iedereen weet dat friet gemaakt wordt van een aardappel, maar de ene aardappel is de andere niet. De smaak van een aardappel wordt namelijk beïnvloed door verschillende factoren zoals ras, grondsoort, bemesting en weersomstandigheden.

In alles wat wij doen draait het om de beste frietaardappel te telen waarbij smaak en kwaliteit centraal staan. Zo worden onze aardappelen uitsluitend op Limburgse lössgrond geteeld en telen wij maar eens in de vier jaar aardappelen op hetzelfde perceel. Dit komt de kwaliteit van de aardappel zeer ten goede!

Het is goed om te weten dat we op ons bedrijf het volledige verwerkingsproces van de aardappel zelf zorgvuldig uitvoeren. Letterlijk vanaf de teelt van de aardappel tot aan het afbakken van de vers gesneden friet. Hierdoor kunnen wij de kwaliteit en de smaak het hele jaar door waarborgen.

Wil je weten wat wij allemaal doen voordat je kunt genieten van Streekfriet? Graag leggen we dit stap voor stap uit:

1. Teeltplan

Voordat er ook maar een aardappel geteeld wordt, onderzoeken we eerst welke aardappel op welk stuk land het beste tot zijn recht komt. Hierbij meten we de grondwaarden, zodat we de juiste aardappel op het juiste perceel telen.

teeltplan_streekfriet
poten_streekfriet

2. Poten van de aardappel

Het poten van de aardappel is een secuur werkje. Onder toeziend oog van opa worden de aardappels op de juiste afstand gepoot. De afstand tussen de aardappels in de grond moet zodanig zijn, dat alle knollen genoeg ruimte hebben om uit te groeien tot een grove frietaardappel.

3. Het groeiproces in de gaten houden

Al snel na het poten van de aardappel komt de groene aardappelplant naar boven. Het is nu belangrijk om regelmatig te meten of de aardappel voorzien is van voldoende vocht en mineralen. Tijdens het groeien van de aardappel meten we ook het zetmeelgehalte in de aardappel, dit is mede bepalend voor de kwaliteit van de aardappel.

groeiproces3_streekfriet
rooien_streekfriet

4. Aardappelen rooien

In het najaar heeft de aardappel lang genoeg gegroeid en is deze klaar om gerooid te worden. De hele familie staat dan paraat om mee te helpen in deze drukke periode.

5. Bewaring van de aardappel

Direct na het rooien worden alle aardappels in onze loodsen koel en droog bewaard. De ideale bewaarcondities worden gecreëerd om de kwaliteit van de aardappel te waarborgen… en dat proef je uiteindelijk aan de friet!

bewaring_streekfriet
gesneden_streekfriet

6. Wassen en snijden van de aardappel

Elke dag wassen, schillen en snijden wij aardappels tot verse friet. Hierdoor kunnen wij zeggen dat onze verse friet ook écht vers is. Uiteraard komen hier geen toevoegmiddelen bij kijken. 100% puur natuurlijk aardappel.

7. Voorbakken van de verse friet

De verse friet wordt op traditionele wijze voorgebakken in een duurzame mix van natuurlijke oliën. Vervolgens wordt deze direct terug gekoeld en de zelfde dag uitgeleverd. Vervolgens bakt u in enkele minuten de heerlijkste friet af zonder gewichtsverlies.

voorbakken_streekfriet